Adevărul despre fluor. Este contraindicat copiilor?

Categorii

Arhivă

Written by OneDent Specialist

25/07/2022

Este fluorul rău pentru sănătatea ta generală? Poți înghiți pastă de dinți sau nu? Este contraindicat pentru uzul copiilor sau, din contră, copiii ar trebui să beneficieze de acest element cât mai des? Află adevărul despre flour din acest articol marca OneDent!

Fluorul – prieten sau dușman?

De ani de zile, a existat o dezbaterecontinuă în mediul medical asupra faptului dacă fluorul este sau nu sigur și benefic pentru oameni, în special pentru copii.

În realitate, fluorul este o modalitate ieftină și la îndemână de reducere a frecvenței cariilor dentare, o afecțiune care impactează oamenii de toate vârstele. Fluorul este considerat una dintre cele mai mari 10 realizări în domeniul sănătății publice în secolul al XX-lea. El oferă un beneficiu important pentru menținerea dinților sănătoși.

Tipurile de fluor

Există două tipuri de fluor:

  • Fluorura sistemică provine din alimente și băuturi și funcționează intern. În timp, fluorul din alimentele și băuturile pe care le consumați devine o componentă a salivei. Saliva bogată în fluor ajută la reducerea acidității dinților și astfel reduce cariile.
  • Fluorul local se prezintă sub formă de geluri, spume și pastă de dinți. Aceste produse sunt aplicate direct pe dinți, unde fluorul perturbă aciditatea dinților tăi pentru a reduce cariile.

Ambele tipuri de fluor ajută la reducerea degradarii danturii, dar împreună au cel mai mare impact pozitiv. Este în interesul tău să bei apă cu fluor și să folosești pastă de dinți cu fluor de două ori pe zi.

Contrar credinței populare, apa fluorurată nu este un pericol pentru sănătatea publică. De fapt, studiile demonstrează că fluorurarea apei continuă să fie eficientă în reducerea cariilor dentare cu cel puțin 25%. Dacă apa din orașul dvs. nu este fluorurată, puteți cere medicului dumneavoastră un supliment alimentar pentru a vă oferi beneficiul fluorului care lipsește din apa de băut.

pareri pasta de dinti cu fluor

Este fluorura sigură pentru copii?

Când este folosit corect, fluorul este absolut sigur pentru copii! Fluorul sistemic sau fluorul din alimente și băuturi oferă un beneficiu important pentru sugari, deoarece funcționează sistemic înainte ca dinții să apară în cavitatea bucală. Fluorul ajută la întărirea smalțului în timpul formării dinților, astfel încât aceștia sunt și mai puternici atunci când erup.

Știm cu toții că alimentele bogate în zahăr nu sunt bune pentru dinți. Însă chiar dacă alimentele nu conțin zahăr adăugat, cel mai probabil conțin zahăr natural în ele. Fluorul ajută la dezamorsarea zaharurilor producătoare de acid din alimentele și băuturile zilnice pe care le consumă copiii ori adulții.

Când ar trebui să înceapă copiii să folosească pasta de dinți cu fluor?

Imediat ce vezi ca dinții apar în gura copilului tău, ar trebui să începi să îi speli dinții cu pastă de dinți cu fluor.

Cantitățile mari de fluor pot fi toxice atât pentru copii, cât și pentru adulți, așa că asigurați-vă că vă învățați copilul cum să-și clătească gura când s-a terminat periajul. Este important să utilizați o pastă de dinți recomandată de medicul dvs. stomatolog și să vă asigurați că folosiți o cantitate de pastă de dinți adecvată (vom vorbi mai multe despre acest aspect mai jos).

Dacă copilul dumneavoastră are aparat dentar, asigurați-vă că periază bine în jurul brackeților.

Cât de multă pastă de dinți cu fluor ar trebui să folosească copilul meu?

Pentru copiii sub 3 ani, utilizați pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de orez. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, utilizați o cantitate de mărimea unui bob de mazăre. Ar trebui să vă supravegheați întotdeauna copilul pentru a vă asigura că nu folosește prea multă pastă de dinți și pentru a vă asigura că nu o înghite.

Dr. Oana Tălmaciu de la OneDent Clinic recomandă folosirea cu încredere a pastelor de dinți cu flour!

Mulți oameni au părerea că utilizarea fluorului, în special la copii, aduce efecte negative asupra sănătății. Cu toate acestea, atunci când este folosit corect, fluorul este extrem de benefic pentru a ajuta copiii și adulții să aibă o gură mai sănătoasă.

Fluorul este un instrument minunat pe care îl folosim zilnic pentru a ajuta la întărirea dinților și la reducerea cariilor dentare. Pasta de dinți cu fluor ajută la prevenirea cariilor dentare, iar clătirea cu o apă de gură cu fluor ajută la diminuarea și, în unele cazuri, chiar încetinește rata cariilor până când reușim să restabilim corect gura copilului.

Dacă un copil are carii, fluorul ajută la refacerea și întărirea dinților. Chiar dacă un copil nu are carii, fluorul va ajuta să se mențină așa. Utilizarea unei combinații de pastă de dinți cu fluor cu o apă de gura cu fluor este cea mai bună modalitate de a vă proteja copilul de carii. Același lucru este valabil, bineînțeles, și pentru adulți.

Ai nevoie de mai multe informații? Ne poți contacta oricând!

Clinica OneDent Iași – Te așteptăm cu plata în rate, pentru orice intervenție stomatologică. Fă-ți o programare acum!

☎️ Telefon: 0750.814.417, Strada Păcurari 18, bl. B3, Iași

Clinica OneDent Brașov – Programare rapidă, plata în rate, consultații gratuite

☎️ Telefon: 0731 368 366, Strada Hermann Oberth 8, Brașov

Sau te poți programa online pe:

📧 contact@onedent.ro

Diferența o faci zâmbind! 😁