Astăzi vorbim cu dr. Oana Tălmaciu despre parodontoză și chiuretajul laser al pungilor parodontale.
Oamenii, în complexitatea ființei lor și în minunăția construcției lor, sunt ființe vicioase. Fie că vorbim despre alcool, fie că vorbim despre tutun sau zahăr, fiecare dintre noi are un viciu sau măcar o mică plăcere vinovată, pe care și-o satisface din când în când. Atunci când vorbim din punct de vedere stomatologic, aceste vicii pot afecta atât sănătatea generală a organismului, cât și aspectul și sănătatea dinților și a gingiilor.
Una dintre afecțiunile cele mai grave pe care le poate avea cineva la nivelul danturii este parodontoza. Din acest motiv, astăzi dorim să vă vorbim despre ce este parodontoza; cum recunoaștem primele semne; cum se poate trata și ce se poate întâmpla dacă o neglijăm, dacă o lăsăm să-și facă de cap cu dinții noștri.
Ce este parodontoza?
Parodontoza este una din cele mai temute boli ale cavității bucale. Pornind de la semne aproape nesemnificative, cum ar fi o banală gingivită, parodontoza se instalează la nivelul țesutului de susținere a dinților. Ea creează pungi parodontale, favorizează apariția și dezvoltarea plăcii bacteriene subgingivale și duce, încet-încet, la pierderea dinților.
Haideți să vedem care sunt primele semne ale parodontozei! Cum puteți să vă mențineți dinții sănătoși o perioadă îndelungată de timp, fără să vă lăsați bătuți de această boală cruntă?
Primele semne ale parodontozei
Așa cum am menționat mai sus, primele semne ale parodontozei sunt semnele de gingivită. Practic, parodontoza este, în termeni non-medicali, o gingivită netratată, care a fost lăsată să facă ce a vrut ea. Așadar, dacă observați sângerări constante la nivelul gingiilor; dacă remarcați că ați început să experimentați dureri gingivale atât la masticație, cât și la periaj; dacă ați început să aveți o respirație urât mirositoare în ciuda faptului că nu prezentați carii și dacă observați faptul că vi se retrag gingiile, este cazul să mergeți la medicul stomatolog. Deși s-ar putea să vă speriați de aceste simptome, acestea sunt ale gingivitei. Acest lucru înseamnă că, deși sunteți pe drum spre parodontoză, încă nu este cazul și încă mai puteți repara situația.
Pungile parodontale și chiuretajul laser
Există foarte multe afecțiuni pe care le cauzează parodontoza, însă cel mai des întâlnite la pacienți sunt pungile parodontale. Pungile parodontale sunt de fapt pungile gingivale care au fost afectate de parodontoză. Tratarea lor reprezintă, de fapt, înlăturarea lor.
Dacă aveți asemenea tipuri de pungi parodontale, avem vești bune pentru voi. Acestea pot fi îndepărtate cu ajutorul chiuretajului laser. Această intervenție are două mari componente care iau parte la îndepărtarea pungilor parodontale:
- chiuretele, care sunt niște instrumente ce au o formă asemănătoare cu lingurile,
- ultrasunetele care sunt emise de un aparat medical de înaltă performanță.
Cum se realizează chiuretajul laser al pungilor parodontale?
Primul pas pe care vi-l va recomanda medicul dentist în vederea îndepărtării pungilor parodontale este realizarea unei curățări complete a gurii. Acest lucru presupune efectuarea unui detartraj cu ultrasunete. Acesta va înlătura placa bacteriană de pe dinți, la fel ca și reziduurile de mâncare și depunerile de tartru de culoare gălbuie de la linia gingiei.
În urma detartrajului, se va realiza periajul profesional cu ajutorul unei paste de dinți destinate uzului profesional, îmbogățită în substanțe ce vor îndepărta orice urmă de placă bacteriană, pete fine pe suprafața dinților și resturi de alimente.
Nu în ultimul rând, se va realiza procesul de Air-Flow. Acesta este un proces prin care medicul vă va trece un jet de apă îmbogățită cu bicarbonat de sodiu, pentru a elimina depunerile de tartru și alte impurități din zonele greu accesibile. Vestea bună este că dacă vă place guma de mestecat, vă va plăcea și aroma apei cu bicarbonat de sodiu din procesul de Air-Flow.
Odată curățați dinții în mod profesional, se va trece la chiuretajul pungilor parodontale. Acest chiuretaj poate fi de două feluri: chiuretaj subgingival în câmp deschis sau chiuretaj subgingival în câmp închis.
Chiuretajul subgingival în câmp deschis
Metoda de chiuretaj subgingival în câmp deschis poate fi cu sau fără laser. Avantajul acestui tip de chiuretaj este acela că medicul stomatolog, prin faptul că deschide gingia cu o incizie, are acces direct la sursa bacteriilor care au provocat punga parodontală. Acest lucru înseamnă că, fie cu bisturiul, fie cu laserul, medicul poate înlătura în mod foarte rapid și eficient atât bacteriile, cât și punga parodontală și țesutul afectat de boală. Mai mult decât atât, medicul va putea realiza grefe osoase. În plus, poate aplica produse care să stimuleze regenerarea zonei afectate.
Chiuretajul subgingival în câmp închis
Spre deosebire de chiuretajul subgingival în câmp deschis, cel în câmp închis este destinat doar pungilor parodontale cu o adâncime mică spre medie. Sub nicio formă nu este destinat celor cu o adâncime mare.
În cazul chiuretajului subgingival în câmp închis nu va avea loc o incizie. Prin urmare, totul va fi tratat cu ajutorul laserului, fără ca medicul să aibă foartă multă vizibilitate.
Foarte important
Ați realizat această procedură și ați eliminat pungile parodontale și alte fragmente de țesut afectat? Perfect! Totuși, acest lucru nu înseamnă că ați scăpat pentru totdeauna de posibilitatea de a face din nou parodontoză. Din acest motiv, este extrem de important să ascultați sfaturile medicilor dentiști și să mergeți la vizite stomatologice regulate.
Igiena orală după vindecarea zonelor tratate trebuie să fie exemplară, efectuată de cel puțin două ori pe zi. Astfel, veți preveni depunerile de placă bacteriană și tartru. Este posibil să primiți și alte instrucțiuni de la medicul vostru dentist, în funcție de severitatea cazului dvs. Este foarte important să le respectați întru totul.
Clinica OneDent Iași – Te așteptăm cu plata în rate, pentru orice intervenție stomatologică. Fă-ți o programare acum!
Telefon: 0750.814.417, Strada Păcurari 18, bl. B3, Iași
Clinica OneDent Brașov – Programare rapidă, plata în rate, consultații gratuite
0731 368 366, Strada Hermann Oberth 8, Brașov
Sau te poți programa online pe:
contact@onedent.ro
Diferența o faci zâmbind!