Boala gingiilor sau parodontita începe cu infecția bacteriană și inflamația gingiilor. Acest lucru afectează osul din jurul dinților. Această infecție, dacă este lăsată netratată, poate duce la pierderea dinților. Din ce în ce mai mulți ieșeni sunt afectați de această boală. Avem tot mai mulți pacienți la clinica de stomatologie One Dent din Păcurari care rămân știrbi chiar și la 35 de ani. De aceea, este necesar un astfel de articol de informare pentru pacienții și viitorii noștri pacienți.
Ce cauzează boala gingiilor?
Bacteriile provoacă formarea plăcii pe dinți. Placa aceasta este o peliculă lipicioasă și transparentă care se formează pe dinți. Atunci când nu sunt îndepărtate, bacteriile se pot acumula și vă pot infecta dinții și gingiile. În cele din urmă, osul care susține gingia slăbește, iar dinții cad.
Igiena orală deficitară este de obicei cauza majoră a formării plăcii. Nu vă spălați pe dinți, nu folosiți ața dentară zilnic sau nu vă vizitați în mod regulat medicul dentist? Bolile gingiilor nu vor întârzia să apară. O igiena orală bună este cheia pentru evitarea bolilor gingiilor.
Alte cauze ale bolilor gingiilor includ:
- Modificări hormonale care apar în timpul pubertății, sarcinii, menopauzei și chiar menstruației. Aceste modificări pot face sensibile gingiile, dinții și oasele.
- Boli precum cancerul, diabetul sau HIV, care slăbesc sistemul imunitar al organismului.
- Medicamente precum anticonvulsivele, care tind să reducă producția și fluxul de salivă.
- Obiceiurile proaste precum fumatul afectează și țesuturile gingiilor.
- Istoricul familial de boli ale gingiilor poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea gingivitei.
Stadiile bolii gingiilor
În stadiul incipient de boala gingiilor, acumularea plăcii bacteriene în gură provoacă inflamarea gingiilor. Dacă periajul și folosirea aței dentare nu reușesc să îndepărteze această acumulare, poate apărea gingivita. Este posibil să observați sângerare când vă periați sau folosiți ața dentară. În această etapă, orice deteriorare a dinților sau gingiilor poate fi încă inversată.
În a doua etapă a bolii gingiilor, oasele și fibrele din jurul dinților sunt grav deteriorate. Gingiile vor crea apoi un fel de buzunare în care intră apoi resturile alimentare. Veți avea nevoie de un tratament stomatologic adecvat pentru a preveni deteriorarea gingiilor în această etapă.
În stadiul final al bolii gingiilor, parodontoza, fibrele și oasele din jurul dinților sunt complet distruse, ceea ce face ca dinții să se slăbească. Acest lucru poate necesita un tratament dentar agresiv sau îndepărtarea dinților naturali.
Simptomele ce indică boala gingiilor
Boala gingiilor poate afecta toate vârstele. Totuși, este mai comună în rândul adulților peste 50 de ani. Când este detectată din timp, poate fi tratată și inversată cu un tratament stomatologic adecvat. Cum știți dacă suferiți de o boală a gingiilor? Iată simptomele:
- Gingii inflamate, sensibile sau care sângerează
- Respirație urât mirositoare
- Gust neplăcut în gură
- Dinți slăbiți care se clatină
- Puroi în jurul dinților
Pericolele ascunse de boala gingiilor
Boala gingiilor afectează starea generală de sănătate, nu doar sănătatea orală. Spălatul pe dinți poate ajuta la prevenirea bolilor cauzate de gingiile inflamate.
Parodontita crește de fapt riscul de a dezvolta complicații de sănătate, inclusiv diabet, artrită reumatoidă, boli de inimă, demență și accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca probleme în timpul sarcinii.
Tratarea parodontitei în Iași – clinica dentară One Dent
Iată și o veste bună! Periajul dinților, folosirea aței dentare și vizitarea regulată a dentistului poate ajuta la prevenirea bolilor gingiilor.
Asigurați-vă că vă spălați dinții de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor și folosiți ata dentară corespunzător.
Vizitați-vă medicul dentist pentru curățarea dentară periodică. Mergeți la controale regulate pentru a vă proteja dinții împotriva bolilor gingiilor.
La clinica stomatologică One Dent din Păcurari, prevenim și tratăm parodontita și riscurile asociate pentru pacienții noștri! Programează-te la o consultație chiar astăzi!
Clinica OneDent Iași – Te așteptăm și cu plata în rate, pentru orice intervenție stomatologică.
Telefon: 0750.814.417
Sau te poți programa online pe:
contact@onedent.ro
Diferența o faci zâmbind!