Ce mâncăruri și băuturi să eviți atunci când ai gingivită? Este alimentația singurul factor care declanșează gingivita? Află totul despre gingivită din acest articol marca OneDent!
Ce mâncăruri și băuturi să eviți atunci când ai gingivită?
Iată lista recomandată de medicii parodontologi mai jos:
- Mâncare sau băutură bogată în zahăr. Nu este nici posibil, nici de dorit să eliminați complet zahărul din alimentație, dar limitarea aportului de zahăr, mai ales a zaharurilor rafinate, este benefică pentru mult mai mult decât doar igiena dentară. Xilitolul este adesea recomandat ca o alternativă la aceste zaharuri, de exemplu guma de mestecat îndulcită cu xilitol ajută la neutralizarea acidității plăcii și, prin urmare, are unele efecte benefice. Zaharurile se găsesc desigur în dulciuri și băuturi energizante, dar și în gustările comune, cum ar fi fructele uscate, sunt, de asemenea, problematice. La fel și orice zahăr adăugat la ceai și cafea. Zaharurile care rămân în gură, potențial acoperind dinții, sunt mai rele decât cele pe care le înghiți rapid – așa că evită acadelele și bomboanele de supt atunci când este posibil.
- Alimente acide. Alimentele acide pot mânca smalțul dinților și pot duce la carii. De asemenea, pot crea un mediu în care bacteriile dăunătoare se dezvoltă. Acidul nu se găsește doar în vinovații evidenti precum murăturile și alcoolul. Și alimentele sănătoase precum roșiile sau citricele sunt bogate în acid. Asocierea alimentelor acide cu alimente care neutralizează acizii, cum ar fi puiul sau carnea slabă de vită, reduce impactul negativ.
- Cafeaua este, de asemenea, acidă. Trebuie evitată, mai ales că și pătează dinții.
Alte alimente și băuturi dăunătoare dacă ai gingivită
Există și alte alimente pe care ar trebui să le eviți dacă ai gingivită.
- Alimente care usucă gura. Acestea trebuie evitate deoarece reduc principalul apărător împotriva bacteriilor – saliva. Vorbim aici în special despre alcool și cafea.
Este ușor de văzut cum alimentele conspiră pentru a crea mediul perfect pentru ca bacteriile să prospere și să apară gingivita. Câteva gustări în timpul zilei, o cafea sau două și poate vin sau bere după muncă – în scurt timp apar problemele!
- Pâine și alte alimente bogate în amidon. Luați masa la prânz cu sandvișuri sau poate luați o porție de chipsuri la masa de seară? Ar putea părea o alegere benignă, dar realitatea este că acești carbohidrați simpli rămân în gură și se dizolvă în acele zaharuri simple atât de îndrăgite de bacterii.
- Sifon, apă minerală, băuturi pentru sport și băuturi energizante. Evitați-le dacă este posibil, toate dăunează sănătății orale.
Este suficient să eviți aceste alimente dacă ai gingivită?
Evitarea alimentelor nerecomandate nu este însă singurul răspuns corect dacă ai gingivită.
Acum știi ce alimente sunt de evitat pentru a menține gingiile sănătoase și pentru a reduce riscul apariției problemelor asociate. Și probabil ai constatat cât de dificil este să eviti toate aceste alimente.
Multe alimente au potențialul de a fi problematice. Bacteriile se vor hrăni cu resturile rămase cam de la orice mâncare. O zi obișnuită este probabil plină de alimente care sunt pe o listă cu acele lucruri care trebuie evitate pentru o afecțiune sau alta. Pe scurt, evitarea tuturor alimentelor pe care le-am putea enumera este imposibilă. Cu siguranță, nu vem cum să le evităm pe toate.
De aceea, este necesară o abordare din mai multe puncte de vedere a gingivitei. La fel de importantă ca alimentația este renunțarea la fumat. Controlul stomatologic periodic este obligatoriu dacă ai gingivită.
Boala gingiilor este una dintre cele mai frecvente afecțiuni
Boala gingiilor și gingivita nu sunt inevitabile, dar ambele sunt incredibil de comune. Mai mult de jumătate din populația adultă din România are un anumit grad de boală a gingiilor.
La un moment dat, aproape toată lumea va avea boli ale gingiilor. Oricât de înfricoșător sună, totuși pentru majoritatea va fi un caz de gingivită de rutină, o afecțiune ușor de tratat de către dentistul dumneavoastră. Cazurile de parodontoză avansată sunt mai rare.
Faptul că gingivita este atât de comună arată, de asemenea, că nu trebuie să avem jenă. Gingivita poate fi dureroasă, poate duce la sângerarea gingiilor și poate fi asociată cu halitoza. Ea este, de asemenea, o afecțiune frecventă și poate fi tratată. Programați-vă cu încredere la clinicile OneDent dacă aveți gingivită!
Un alt aspect pozitiv este că, deși gingivita nu poate fi tratată eficient acasă, un dentist curăță în profunzime dantura, îndepărtând toată placa de pe dinți și de sub gingii. Veți vedea cum umflarea gingiilor scade în timp.
Gingivita și parodontoza
Pe termen lung, sângerarea gingiilor și gingivita pot duce la o afecțiune mai gravă numită parodontoză dacă sunt lăsate necontrolate.
Parodontoza este mult mai distructivă, mănâncă osul și gingia. Dinții devin slăbiți, iar riscul de a-i pierde definitiv este extrem de mare.
Având în vedere că gingivita este ușor de tratat și parodontoza care o urmează este atât de distructivă, gândește-te că este într-adevăr în interesul tău să mergi la o consultație stomatologică.
Dacă doriți să programați un consult stomatologic în Iași sau în Brașov, pentru a afla mai multe informații despre sănătatea gingiilor dvs., vă rugăm să ne contactați.
Clinica OneDent Iași – Te așteptăm cu plata în rate, pentru orice intervenție stomatologică. Fă-ți o programare acum!
Telefon: 0750.814.417, Strada Păcurari 18, bl. B3, Iași
Clinica OneDent Brașov – Programare rapidă, plata în rate, consultații gratuite
Telefon: 0731 368 366, Strada Hermann Oberth 8, Brașov
Sau te poți programa online pe:
contact@onedent.ro
Diferența o faci zâmbind!