Parodontoză Iași și Brașov

Cum ai grijă de gingii în mod adecvat?

cum ai grija de gingii

Având în vedere prevalența bolilor gingiilor – ca să nu mai vorbim de reclamele fără sfârșit pentru produse care se presupune că ajută la ameliorarea problemelor gingiilor – s-ar putea să simți că boala gingiilor este un mare pericol la pândă și unul care este greu de evitat. Cum ai grijă de gingii în mod adecvat? Află din acest articol!

Ghid pentru îngrijirea gingiilor

Dacă majoritatea oamenilor au boli ale gingiilor și, conform statisticilor, majoritatea adulților se vor confrunta cu problema aceasta la un moment dat, atunci ngrijirea gingiilor devine o prioritate.

Ne-am propus să vă liniștim temerile. Pentru majoritatea oamenilor, cei care nu au o predispoziție genetică puternică la bolile gingiilor, problema poate fi tratată cu un pic de îmbunătățire a igienei orale la domiciliu și vizite regulate la dentist.

Chiar dacă aveți o boală mai severă a gingiilor (parodontită), nu sunteți singur. Încă puteți lua măsuri pentru a obține gingii sănătoase cu ajutorul unor îngrijiri de specialitate.

Am împărțit acest ghid pentru gingii sănătoase în câteva părți ușor de citit. Descoperă ce să faci, ce să eviți și la ce să fii atent în îngrijirea gingiilor tale! Să începem!

Cum ai grijă de gingii în mod adecvat acasă?

Iată câteva recomandări utile:


Periajul

Este absolut esențial să vă curățați dinții și gingiile în mod eficient (folosind tehnicile adecvate) și să vă păstrați acest obicei, fără a rata niciodată periajul ocazional sau neglijând igiena dentară pentru că întârziați la serviciu.

Ar trebui să vă spălați dinții de două ori pe zi cu o periuță de dinți de bună calitate. Vă recomandăm o periuță de dinți electrică care oferă un nivel de curățare greu de reprodus manual. O periuță de dinți electrică curăță mai bine și vă permite să ajungeți confortabil în spatele dinților, o porțiune adesea neglijată de periuțele de dinți manuale.

Periajul trebuie să aibă un nivel de fermitate care să nu afecteze gingiile. Periajul prea apăsat cu o tehnică greșită poate duce la retragerea gingiilor. Folosirea unei periuțe de dinți electrice cu senzor de presiune vă poate ajuta să evitați periajul prea puternic.

Mulți oameni cred în mod eronat că o perie cu peri duri este mai bună la curățare, oferind o curățare mai temeinică decât perii medii sau moi. În realitate, „frecarea” cu o perie cu peri duri ar putea avea riscul de a traumatiza gingiile, ducând în cele din urmă la recesiunea lor. Scopul este să periezi și să cureți, nu să freci și să răzuiești.

Folosirea aței dentare


Cel puțin o dată pe zi ar trebui să includeți folosirea aței dentare sau folosirea periuțelor interdentare pentru a curăța între dinți și pentru a îndepărta placa pe care orice periuță de dinți va avea greu să o atingă.
Există o concepție greșită obișnuită că folosirea aței dentare este doar pentru a îndepărta alimentele și, dacă nicio mâncare nu este dislocată cu ajutorul aței dentare, nu trebuie să folosiți ata. În realitate, folosirea aței dentare este necesară pentru a îndepărta placa, nu alimentele!

Vizitează-ți medicul dentist în mod regulat!


Controalele regulate la medicul dentist te asigură că orice problemă este depistată devreme. Dacă nu există probleme, aveți acestă confirmare și puteți dormi liniștit apoi.
Este nevoie de foarte puțină neglijență pentru ca problemele gingivale să apară. Atunci când apar însă, ele sunt cu atât mai dificil de corectat. O perioadă de igienă dentară neglijată poate crea apariția unor probleme pe care o perioadă de periaj suplimentar nu le va rezolva neapărat. Odată ce placa este întărită, aceasta nu poate fi îndepărtată acasă.

Ce să faceți dacă doriți gingii sănătoase?


Alimente recomandate


Un grup de cercetare condus de membri ai King’s College din Londra și ai Muzeului de Istorie Naturală din capitala britanică a descoperit că doar 5% dintre adulți aveau boli ale gingiilor în epoca romană. Acest lucru arată că, deși o rutină bună de igienă orală este esențială, aceasta merge mână în mână cu alți factori de stil de viață care pot avea un impact asupra sănătății bucale.

Există anumite alimente și băuturi care au potențialul de a deteriora gingiile. Acestea includ alimente bogate în zahăr care pot duce la inflamație. Se credea că zahărul afectează dinții doar prin carii, dar noi cercetări arată că poate provoca inflamații la nivelul gingiilor.

Încercați să includeți unele dintre următoarele alimente antiinflamatoare în dieta dvs. pentru a ajuta sănătatea gingiilor:

  • Ghimbir
  • Merisoare
  • Pește gras (ton, sardine, somon, macrou)

Renunțarea la fumat


De asemenea, trebuie evitat fumatul. Nu suntem aici pentru a vă spune să renunțați, dar merită să cunoașteți daunele pe care le produce fumatul. Oricine fumează un pachet pe zi are un risc de șase ori mai mare de a suferi de boli ale gingiilor! Odată ce boala gingiilor este prezentă, fumătorilor le va lua mult mai mult timp pentru a se recupera.
Puteți citi mai multe despre modul în care fumatul afectează sănătatea orală aici.

Evitarea stresului


Un ultim element de care trebuie să fii conștient este stresul. Stresul are multe implicații asupra sănătății și o corelație puternică cu boala gingiilor este doar una dintre ele. Este posibil să eradicați stresul? Din păcate, nu. Cu toate acestea, cel puțin fiți conștienți de faptul că în perioadele de stres sănătatea orală poate avea de suferit. În aceste perioade, încercați să mențineți o rutină stomatologică bună. Evitați să recurgeți la ameliorarea stresului cu țigări, cafea și alcool.
Țesuturile moi din gură tind să fie un bun indicator al sănătății dentare. Ulcerele bucale pot fi un semn că stresul are un impact negativ asupra sănătății orale.

Cum ai grijă de gingii – Semnele de avertizare ale problemelor gingivale

Semnele problemelor gingivale sunt ușor de detectat.

  • Îți sângerează gingiile când periezi sau folosești ata dentară?
  • Ai gingii roșii sau umflate?
  • Este vreunul dintre dinții tăi slăbiți?
  • Ai respirația urât mirositoare care persistă chiar și printr-o igienă orală excelentă?
  • Există antecedente de boli gingivale în familia ta?


Oricare dintre cele de mai sus ar putea fi o cauză potențială pentru investigații suplimentare.

Rolul dentistului în îngrijirea gingiilor


Treaba ta acasă este să menții igiena dentară corectă și să iei decizii bune legate de dieta și stilul tău de viață. Sarcina dentistului este de a efectua controale regulate și de a obține o perspectivă reală asupra stării dinților și gingiilor. Doar împreună vă puteți asigura că aveți grijă de sănătatea orală în cel mai bun mod posibil.

Funcția gingiei


Este destul de ușor să nu ne gândim prea mult la elementul care ține dinții noștri în loc – osul din maxilar. Acesta este acoperit doar de un strat subțire de gingii. Parodontita afectează atât gingiile, cât și oasele care vă susțin dinții. Doar un stomatolog vă poate verifica nivelul de sănătate al oaselor din maxilar și mandibulă, uitându-se la radiografiile dvs.

Vizitele tale la dentist sunt ca și cum ai duce mașina în service. S-ar putea să crezi că totul este în regulă, dar expertul constată că anvelopele sunt uzate și lichidul de frână trebuie înlocuit.

Cei trei pași pentru o sănătate bună a gingiilor


În cele din urmă, toate cele de mai sus pot fi rezumate în doar trei pași simpli:

  • Păstrați o igienă orală bună.
  • Urmați o dietă și un stil de viață sănătos atunci când este posibil.
  • Participați la controale stomatologice regulate.

Urmați acești trei pași și veți fi pe calea cea bună pentru gingii sănătoase. Veți fi în minoritatea fericită a românilor fără probleme gingivale.

Dacă aveți îngrijorări cu privire la sănătatea dumneavoastră orală, nu ezitați să contactați echipa noastră de la clinicile OneDent din Iași și din Brașov.

Clinica OneDent Iași – Te așteptăm cu plata în rate, pentru orice intervenție stomatologică. Fă-ți o programare acum!

☎️ Telefon: 0750.814.417, Strada Păcurari 18, bl. B3, Iași

Clinica OneDent Brașov – Programare rapidă, plata în rate, consultații gratuite

☎️ Telefon: 0731 368 366, Strada Hermann Oberth 8, Brașov

Sau te poți programa online pe:

📧 contact@onedent.ro

Diferența o faci zâmbind! 😁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *