Dinții fumătorilor: riscuri și soluții

Categorii

Arhivă

Dinții fumătorilor: riscuri și soluții

Stomatologie preventivă Iași și Brașov | 0 comentarii

Written by OneDent Specialist

10/08/2022

Ne pare rău că trebuie să vă spunem acest lucru. Fumatul este extrem de dăunător pentru dinții dumneavoastră și pentru sănătatea orală generală. Fumatul provoacă atât daune estetice, cât și probleme mai grave: bolile gingiilor, potențiala pierdere a dinților și chiar cancerul bucal. Dinții fumătorilor nu sunt fericiți, acest lucru este cât se poate de clar.
În această postare, vom analiza dinții fumătorilor. Vom afla ce poate face fumatul asupra dinților și sănătății bucale. Apoi, vom discuta despre variantele de tratament pentru fumători. Vom vedea de ce orice fumător ar trebui să încerce cu adevărat să se oprească – sau cel puțin să-și reducă obiceiul de a fuma.

Problemele pe care le au dinții fumătorilor

Efectele fumatului sunt clar evidente asupra dinților multor fumători. Dinții sunt îngălbeniți și, în unele cazuri, au devenit aproape maro. Însoțind acest aspect pătat, există o probabilitate mare de respirație urât mirositoare (halitoză) din cauza formării plăcii bacteriene.

Aceste efecte secundare ale fumatului pot afecta încrederea în sine și stima de sine. Oricine are îngrijorarea că dinții lor sunt puternic pătați și este, de asemenea, conștient că are respirație urât mirositoare, probabil va încerca să-și ascundă dinții. Va zâmbi mai puțin și va fi mai puțin încrezător în sine. Așadar, vorbim nu doar de probleme de ordin medical, ci și de ordin psihologic.

Aceste probleme evidente sunt un motiv suficient pentru a solicita tratament stomatologic. De asemenea, sunt un motiv bun pentru a renunța la fumat sau măcar a-l reduce. Acestea pot fi și semne că ar putea fi prezente daune mai grave.

Daune pe termen lung ale dinților cauzate de fumat

Dinții pătați și respirația urât mirositoare pot fi tratate de profesioniștii din domeniul stomatologic (vom vorbi mai târziu despre tratamente), dar dinții fumătorului pot fi, de asemenea, indicatori ai problemelor mai stringente legate de sănătate.

Fumatul crește riscul de apariție a bolii gingiilor, cunoscută și sub denumirea de parodontită, o afecțiune care poate duce la eroziunea osului de sub gingii, determinând slăbirea dinților. Această afecțiune poate duce chiar la pierderea dinților. Parodontita a fost, de asemenea, legată de o serie de alte afecțiuni grave, inclusiv diabet, risc crescut de accident vascular cerebral și probleme în timpul sarcinii.

Fumând, practic dublezi probabilitatea de a face parodontită.

Fumatul reduce, de asemenea, rata de succes a intervențiilor chirurgicale de restaurare – cum ar fi implanturile dentare – și lungește timpul de vindecare pentru orice intervenție dentară din cauza vaselor de sânge care au fost deteriorate de ani de fumat.

Fumatul este, de asemenea, un factor în marea majoritate a cazurilor de cancer bucal. Statisticile Asociației Americane de Cancer arată că în 90% dintre cazurile de cancer care afectează gura, buzele sau limba, pacientul este fumător sau consumă tutun în alt mod (mestecând, de exemplu).

Tratamente pentru dinții fumătorilor

S-ar putea să nu fie ceea ce vrei să auzi, dar cheia pentru a opri daunele cauzate de fumat și pentru a inversa efectele dinților fumătorului este să renunți la fumat. Dacă renunțarea completă nu este posibilă, chiar și reducerea consumului ajută.

Risc crescut de boli gingivale

Oricine fumează un pachet pe zi sau mai mult are șanse de șase ori mai mari de a se îmbolnăvi de boala gingivală în comparație cu un nefumător. Fumatul a jumătate de pachet pe zi reduce acest risc la de trei ori mai mult. De trei ori riscul este încă alarmant, dar cel puțin reduce la jumătate riscul în comparație cu fumatul intens.
Persoanele care continuă să fumeze după primul tratament pentru cancerul de gură au o șansă de 37% ca boala canceroasă să reapară. Pentru cei care se opresc, există doar o șesime din riscul ca acest cancer să revină.
Pentru a fi sinceri, fumatul distruge sănătatea orală – și asta fără a menționa celelalte efecte ale fumatului.
Nu există un remediu care să inverseze toate efectele secundare ale fumatului și să mențină gura sănătoasă în timp ce obiceiul este menținut. Apa de gură și chiar pastele de dinți specializate ar putea avea un efect pe termen scurt, dar acumularea de placăbacteriană va continua și riscul de afecțiuni grave crește.

„Dar gingiile mele nu sângerează!”

Fumătorii nu sunt adesea conștienți că au boli ale gingiilor. Un semn comun al bolii gingiilor este sângerarea gingiilor la periaj. Totuși, mulți fumători pot vedea că gingiile lor nu sângerează. În mod natural, dar eronat, presupun că acest lucru înseamnă că gingiile lor sunt relativ sănătoase.
Ceea ce se întâmplă de fapt este că fumatul a redus fluxul de sânge către gingii. De aceea orice tratament dentar durează mai mult, iar infecțiile sunt mai probabile. Gingiile nu sângerează pur și simplu pentru că circulă mult mai puțin sânge prin ele. Deși boala gingiilor poate fi prezentă, cel mai evident semn al problemei nu va fi. Boala gingivală este mult mai probabil să fie prezentă la fumători decât la nefumători.

Fumătorilor li se recomandă controale stomatologice mult mai dese decât nefumătorilor

Făcând controale regulate, puteți ști că orice semn de cancer va fi depistat devreme, la fel și semnele bolii gingiilor.

Chiar și despre albirea dinților ar trebui discutat cu medicul stomatolog din Iași sau din orașul dvs. Cel mai bun tratament va varia în funcție de pacient.

De ce chiar trebuie să renunțați la fumat?

Adevărul este că, fără a te opri, riscurile asociate fumatului vor rămâne. Oricât de des ai vizita medicul dentist, fumatul dăunează dinților și crește riscul de afecțiuni grave.
Într-o notă mai pozitivă, sănătatea orală începe să revină la normal după renunțarea la fumat. Cercetările sugerează că, la 11 ani după ce a renunțat, un fost fumător nu ar avea mai mult risc de a avea boli gingivale decât un nefumător.

Dacă doriți să renunțați, un stomatolog vă poate ajuta cu medicamentele recomandate pentru a ajuta la eliminarea obiceiului. Este de preferat să renunțați total la acest viciu decât să treceți la țigările electronice sau la alte alternative. Acestea pot prezenta riscuri pentru sănătate la rândul lor.

Clinicile OneDent vă ajută să remediați problemele legate de dinții fumătorilor!

La clinicile OneDent Iași și OneDent Brașov, avem un nivel uriaș de experiență în a ajuta la combaterea efectelor deceniilor de fumat asupra dinților pacienților.
Avem, de asemenea, o atitudine grijulie și înțelegătoare față de pacienți. Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i liniști pe pacienți. Mulți dintre ei nu s-au prezentat de ani de zile la un dentist.

Să sperăm că recompensa (dinți mai albi, respirație mai bună, șanse mult mai mici de apariție a bolilor gingiilor și a cancerului bucal etc.) va face ca dificultatea incontestabilă de a renunța la fumat să merite. Vă dorim succes și vă așteptăm la clinicile OneDent!

Clinica OneDent Iași – Te așteptăm cu plata în rate, pentru orice intervenție stomatologică. Fă-ți o programare acum!

☎️ Telefon: 0750.814.417, Strada Păcurari 18, bl. B3, Iași

Clinica OneDent Brașov – Programare rapidă, plata în rate, consultații gratuite

☎️ Telefon: 0731 368 366, Strada Hermann Oberth 8, Brașov

Sau te poți programa online pe:

📧 contact@onedent.ro

Diferența o faci zâmbind! 😁