Ce este rezecția apicală?

Categorii

Arhivă

Written by OneDent Specialist

11/06/2022

Medicii, în general, și medicii dentiști, în special, au un talent de a folosi termeni de specialitate în fața pacienților. Ei nu fac acest lucru cu rea intenție. Se întâmplă din dorința de a explica cât mai bine situația în care se află pacientul. Medicul dentist uită faptul că ceea ce pentru el reprezintă o activitate zilnică, pentru pacient s-ar putea să sune necunoscut. Din acest motiv, astăzi dorim să explicăm unul din termenii științifici care se utiliează foarte des. Problema de sănătate pe care o descrie acesta este una destul de des întâlnită la pacienți. Termenul despre care vorbim este rezecția apicală.

Ce înseamnă rezecția apicală?

Rezecția apicală este o procedură chirurgicală care se realizează prin tăierea gingiei la nivelul rădăcinii unui dinte. Se are în vedere eliminarea unei infecții apărute la rădăcina acelui dinte. De cele mai multe ori, această procedură chirurgicală are loc după ce a fost deja realizată, în prealabil, procedura de tratament pe canal. După procedura aceasta, a intervenit o infecție din diverse motive. Așadar, acum este nevoie de o rezecție apicală.

Cu alte cuvinte, medicul stomatolog vă spune că aveți nevoie de o rezecție apicală. Înseamnă că ați avut parte de un tratament pe canal care, ulterior terminării procedurii, a fost blocat de un factor extern. De exemplu, o fisură sau o fractură la nivelul rădăcinii dintelui.

O altă cauză a unei infecții de acest gen ar putea fi și un vârf de ac care a blocat canalul în timpul procedurii. Nu s-a observat la microscop, canalul nu a fost curățat și, prin urmare, s-a infectat.

Cum se realizează rezecția apicală?

Această procedură este una foarte simplă, care se realizează sub anestezie și în timpul căreia pacientul nu simte nimic. Medicul stomatolog despică gingia la nivelul dintelui afectat, pentru a expune rădăcina dintelui și infecția. Se va realiza o radiografie în prealabil. Vor fi analizate rădăcina dentară în sine, infecția cauzată, și gradul de răspândire la alți dinți.

Pasul al doilea este cel în care medicul dentist înlătură infecția de la nivelul apexului sau de la nivelul țesutului osos, după caz. Apoi, după ce infecția a fost înlăturată, va coase gingia la loc, cu condiția ca alți dinți din vecinătate să nu fi fost și ei afectați. În cazul în care au suferit afecțiuni infecțioase mai mulți dinți, medicul dentist va curăța rădăcina fiecărui dinte în parte înainte de a închide la loc gingia.

La ce dinți se poate realiza rezecția apicală?

Nivelul de riscuri pe care îl oferă această procedură este extrem de mic. Este o procedură foarte simplă. De aceea, poate fi realizată la toate tipurile de dinți.

Nivelul de dificultate nu este foarte ridicat. Totuși, este extrem de important de avut în vedere și tipul de dinți pe care îl are pacientul în cauză; tipul de suprafețe osoase de care dispune pacientul și relația cu cavitățile anatomice din lateralele dintelui afectat.

În caz de infecție, este foarte probabil ca, dacă nu este tratată la timp, aceasta să afecteze și rădăcinile dinților din vecinătate. Din acest motiv, medicul trebuie să se asigure că tratează toate rădăcinile afectate.

chirurgie dentara iasi Brasov
Chirurgie dentară Iasi și Brasov

Ce informații trebuie avute în minte înainte de o rezecție apicală?

Procedura de rezecție apicală este o procedură foarte simplă, ușoară și cu riscuri cât se poate de mici. Dacă ai nevoie de o rezecție apicală în Iași sau Brașov, rata de succes a procedurii la OneDent Clinic este de 100%.

Cu toate acestea, există anumite substanțe implicate în procesul de dinainte de procedură, dar și în cel din timpul procedurii și de după. Un exemplu de acest tip de substanță este anestezicul. Acesta este nelipsit în orice tip de procedură chirurgicală, fie ea dentară sau în legătura cu medicina generală.

Din acest motiv, dacă nu știți să aveți vreo alergie, este indicat să faceți un test pentru a afla la ce sunteți alergici. Destul de mulți pacienți sunt alergici la componenți ai anestezicului. O reacție alergică în timpul unei proceduri chirurgicale nu este de dorit. Așadar, asigurați-vă că nu sunteți alergici la anestezic. Medicul stomatolog vă poate sfătui cum descoperiți această alergie.

Cabinet stomatologic Iași și Brașov
Cabinet stomatologic Iași și Brașov

În câte ședințe se rezolvă o astfel de infecție?

Vestea super bună pentru cei cărora le este frică de ace și bisturie este că această procedură se realizează în decursul a unei singure ședințe la medicul stomatolog. Spre deosebire de alte proceduri de chirurgie dentară, care au nevoie de mai multe ședințe, aceasta nu necesită nici corectarea danturii, nici alt tip de implicații, motiv pentru care o singură ședință este mai mult decât suficientă pentru rezolvarea problemei cu care a venit pacientul și înlăturarea infecției de la nivelul gingiei.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu există niciun risc de complicații ce ar putea apărea, dar dacă urmați sfaturile de nutriție și igienizare a zonei respective pe care vi le oferă medicul stomatolog, aceste riscuri sunt cât se poate de reduse.

Clinica OneDent Iași – Te așteptăm cu plata în rate, pentru orice intervenție stomatologică. Fă-ți o programare acum!

☎️ Telefon: 0750.814.417, Strada Păcurari 18, bl. B3, Iași

Clinica OneDent Brașov – Programare rapidă, plata în rate, consultații gratuite

☎️ 0731 368 366, Strada Hermann Oberth 8, Brașov

Sau te poți programa online pe:

📧 contact@onedent.ro

Diferența o faci zâmbind! 😁